Grootouders nemen de strijdbijl ter hand

Hoe dat soms gaat

Daar zaten ze dan. Een indrukwekkende grootvader, een kleine ietwat iele grootmoeder en de zoon en schoondochter.

Het ging al een tijdje niet goed met de onderlinge relatie tussen (schoon-)ouders en kinderen met als gevolg veel ruzies en uiteindelijk een vertrek van de kinderen met slaande deuren onder het uitroepen van het volgende:

“Bij ons kom je niet meer binnen en jullie kleinzoon krijgen jullie ook niet meer te zien!! Iets wat wel meer voorkomt bij echtparen, die uit elkaar gaan.

Maar ja wat doe je daartegen?

Deze grootvader was zo boos geworden, dat hij met een hakbijl de voordeur had ingeslagen en nogal luidkeels zijn kinderen had toegesproken. Dat hielp natuurlijk niet echt.

Dan maar de rechter ingeschakeld onder het motto: grootouders hebben ook recht op omgang met hun kleinkinderen.
De rechter stelde mediation voor en zo kwamen zij bij mij aan tafel.

Tijdens de eerste sessie bleek dat kleinzoon vernoemd was naar grootvader en dat deze jongeman ook zijn grote oogappel was. Hem niet meer zien vond hij onverdraaglijk.
De kinderen hadden het evenwel helemaal gehad met (schoon)vader en zijn veeleisende karakter. Om dan elke week  2 x per week bij grootouders langs te gaan vonden zij veel te veel van het goede en dus hadden zij ervoor gekozen om alle banden met de familie te verbreken.

Kortom beiden bleven in hun loopgraven zitten. Vragen als: wat betekent familie voor jullie, hoe was het vroeger, hoe was het bij de grootouders thuis, wat betekent elkaar niet meer zien voor jullie, wat hopen jullie met mediation te bereiken etc. bracht ze nog niet veel dichter bij elkaar.
En toen gebeurde er tussen 2 sessies ineens een wonder: een oom overleed en tja je kon toch niet bij de  begrafenis wegblijven. Zo kwam er het inzicht dat familie toch wel heel belangrijk is!!

En zo kon het gebeuren dat (groot)ouders en kinderen het er samen over hadden wat het belang was van goede familieverhoudingen, hoe rekening kon worden gehouden met elkaars eigenaardigheden en wensen en wat voor mogelijkheden er zouden kunnen zijn om een goede relatie op te laten bouwen tussen kleinzoon en grootvader zonder de deur bij elkaar plat te lopen.

Zij waren er vervolgens snel uit en de afspraken konden op papier worden gezet.

Het grootste feest voor grootvader was, dat hij voortaan kleinzoon zou begeleiden op het pad van een voetballoopbaan. Hij zou geen training overslaan en kleinzoon coachen op de zaterdag als er een wedstrijd gespeeld moest worden.

Konden de kinderen ook eens wat anders doen en zo geschiedde!

Actueel nieuws

Artikel Telegraaf 5 juli 2018

Kinderen die hun vader of moeder niet meer mogen zien van de andere ouder, het levert schrijnende situaties op. De Tweede Kamer eist maatregelen om af te dwingen dat het...
Lees meer »

Nieuw artikel over omgangsregeling Grootouders

Ook vandaag, 1 juni 2018 doet de Telegraaf melding van een land waar grootouders het recht krijgen op een omgangsregeling....
Lees meer »

Bezoekrecht voor Britse Opa's en Oma's

Hoopvol bericht in de Telegraaf. In Engeland wordt gewerkt aan bezoekrecht voor grootouders. De Stichting werkt er hard aan om dit ook voor grootouders in Nederland geregeld...
Lees meer »

Begunstigersbijdrage per 1 april 2018

Om een Stichting te kunnen laten voorbestaan met zijn doelstellingen, is het nodig dat de Stichting ook over financiële middelen beschikt. Daarom heeft het bestuur...
Lees meer »

Artikel PlusOnline 24-02-2018

Hieronder de link naar het artikel van Plus Online...
Lees meer »

Uitzending EditieNL 19 februari 2018

Hieronder de link naar het artikel van EditieNL....
Lees meer »

Onze partners: